Je racefiets afstellen, waar moet je dan op letten? (2024)

Een nieuwe fiets. Geweldig! Of hij nou bij een winkel vandaan komt, of hij uit een doos komt of dat hij tweedehands is... Een nieuwe fiets geeft altijd een speciaal gevoel. Maar zodra je op een nieuwe gaat zitten is het belangrijk om je racefiets laat afstellen. Dat kun je gelukkig ook zelf doen! Daarom hier de nodige tips om je daarbij te helpen.

Tips voor als je je racefiets gaat afstellen

Een fijn afgesteld racefiets kan veel klachten en pijntjes voorkomen. Dus neem deze tips ter harte en geniet nog meer van je eigen fiets.

Framemaat

Ga jij je racefiets afstellen? Dan is het bepalen van je framemaat de meest logische eerste stap. Zodra je een racefiets hebt aangeschaft valt hier namelijk niets meer aan te doen, dus zorg ervoor dat je de juiste framemaat hebt. De framemaat kun je op twee verschillende manieren bepalen. De beste manier is een framemaat gebaseerd op je binnenbeenlengte. Zet je blote voeten vijftien centimeter uit elkaar en laat iemand anders, tenzij je extreem lenig bent, de lengte meten tussen je hak en je kruis. Deze lengte is je binnenbeenlengte en die kun je vervolgens met 0,68 vermenigvuldigen en naar beneden afronden om tot de juiste framemaat te komen.

Ben je extreem slecht in rekenen of is er niemand die je kan helpen bij het meten van je binnenbeenlengte? Dan is er nog een tweede manier die je zou kunnen gebruiken bij het kiezen van een framemaat. Dit doe je door middel van je stahoogte. Ga met je benen aan weerszijden van het frame staan en meet de ruimte tussen je kruis en het frame. De ruimte hiertussen zou ongeveer twee centimeter moeten zijn bij frames met rechte bovenbuizen en vier centimeter bij frames met zogeheten sloping frames.

Racefiets stuur afstellen

Voor het afstellen van het stuur van je racefiets moet je kijken naar de lengte van je stuurpen. Hoe korter de stuurpen, hoe rechterop je komt te zitten. Hoe langer de stuurpen, hoe dieper je komt te zitten. Echter kan het voorkomen dat je te ver naar voren komt te zitten, waardoor je last krijgt van je rug. De standaardlengte van een stuurpen is 100 millimeter, maar je kunt er van 45mm tot en met 130 of zelfs 140mm bestellen. De afstand hiervan wordt gemeten in het midden van beide montagepunten. Dus in het midden van je balhoofd en in het midden van je stuur.

Zadel racefiets afstellen

De volgende, cruciale stap bij het racefiets afstellen is de zadelhoogte. Wanneer je zadel te laag staat kunnen je benen zich niet goed genoeg strekken. Dit kan vervelende kniepijn veroorzaken. Als je zadel te hoog staat dan kan je zitvlak heen en weer schuiven waardoor je niet alleen zadelpijn kunt krijgen, maar ook last van je onderrug, omdat je wervelkolom steeds heen en weer schuift. Er zijn bij het racefiets zadel afstellen opnieuw een aantal methoden die je kunt toepassen.

Hielmethode

De hielmethode is de minst accurate, maar wel de makkelijkste methode om je zadelhoogte te bepalen. Je zet je zadel in eerste instantie op heuphoogte. Je gaat vervolgens op je fiets zitten en zet je hak van één been op je trapper. Zorg er hierbij voor dat je crankarm in het verlengde van je zadelbuis staat zodat je één rechte lijn creëert. Als je comfortabel je been kunt strekken op deze manier, dan is je zadelhoogte goed afgesteld.

109% methode

Een betere methode voor het afstellen van je zadelhoogte is de 109% methode. Deze vergt iets meer tijd en tools, maar levert je wel een preciezer resultaat op. Ga zonder schoenen tegen de muur staan en zet een dik boek onder je kruis. Liever iets te hard dan te voorzichtig. Zet vervolgens met een potlood een streepje tegen de bovenkant van het boek. Als je nu vanaf de grond tot het potloodstreepje meet, heb je je binnenbeenlengte te pakken. Doe dit in millimeters nauwkeurig. Vermenigvuldig nu jouw binnenbeenlengte in millimeters met 1.09 en je hebt de juiste zadelhoogte te pakken.

Afstellen racefiets zadel en zadelhoek

Als je je racefiets aan het afstellen bent is het natuurlijk ook van belang dat de hoek van je zadel goed staat. Vrijwel alle zadels zijn ontworpen om in een horizontale lijn te staan. Het kan echter voorkomen, bij specifieke klachten dat je de hoek iets naar boven of naar beneden kantelt. Als je bijvoorbeeld last krijgt van je schouders en armen dan zou het kun je je zadel een klein beetje naar boven laten wijzen. Krijg je last van je onderrug? Dan kun je ervoor kiezen om de punt van het zadel een klein beetje naar beneden te laten wijzen. Bij korte zadels met een breden achterkant zorg je ervoor dat het voorstel deel horizontaal is. De achterkant lijkt dan iets hoger te staan en geeft je daardoor letterlijk een steuntje in de rug.

Setback

De setback is de horizontale positie van je zadel, dus hoe ver staat je zadel naar voren of naar achteren. Het afstellen van de setback doe je door op je fiets te gaan zitten met je pedalen horizontaal. Laat vervolgens iemand een foto maken van de zijkant. Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.

Hulp nodig bij het afstellen van de ketting van je racefiets?

Drop, stack & reach

De hoogte van je stuur ten opzichte van je zadel wordt ook wel drop genoemd. En ook met de lengte van je stuurpen is er te spelen in hoe ver je stuur van de berijder af komt te staan. Het afstellen van het stuur van je racefiets kun je doen door spacers onder het balhoofd vandaan te halen of juist erbij te plaatsen, als de lengte van de vorkpijp dit toelaat.

Bekijk hier hoe je je balhoofd van je racefiets kunt afstellen

Dit is het verschil in hoogte tussen je stuur en je zadel. bepalen uiteindelijk hoe diep of rechtop je uiteindelijk zult gaan zitten. Om de stack te bepalen trek je een virtuele loodlijn vanaf het hart van de trapas tot de bovenkant van het balhoofd. Als je de reach wilt bepalen, dan maak je vanaf je balhoofd een denkbeeldige horizontale lijn tot recht boven je trapas. Wanneer de reach kort is en de stack lang zul je een wat comfortabelere houding hebben. Met een lange reach en een korte stack dan zul je aerodynamischer zitten. Dit houd je helaas vaak wat minder lang vol.

Wil je zelf graag je racefiets afstellen? Check voor nog meer tips deze 7 manieren om zelf een bikefitting te doen.

Je racefiets afstellen, waar moet je dan op letten? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5399

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.